Du surfar Aktivitetsövervakare på din Mac när något fångar dig: powerd. Vad är det, och borde du vara orolig?
RELATERAD: Vad är den här processen och varför körs den på min Mac?
Den här artikeln är en del av vår pågående serie som förklarar olika processer som finns i Activity Monitor, som kernel_task, hidd, mdsworker, installd, WindowServer, blued, launchd, backup, opendirectoryd och många andra. Vet du inte vad dessa tjänster är? Bättre börja läsa!
Dagens process, powerd, är en viktig del av macOS. Processer som slutar med bokstaven d är vanligtvis demoner, väsentliga delar av operativsystemet som körs i bakgrunden och hanterar kritiska systemuppgifter. Denna speciella demon, powerd, hanterar din energiförbrukning.
När din Mac går i vila efter att ha varit inaktiv, är powerd det som får det att hända. Samma sak gäller när hårddiskar snurrar ner eller skärmen stängs av. Du kan enkelt konfigurera powerds inställningar genom att öppna Systeminställningar och gå till avsnittet Energisparläge.
Här kan du ändra saker som hur länge tills skärmen går i viloläge, både med nätadaptern ansluten och utan.
RELATERAD: Hur man väljer när din Mac är i viloläge (eller “går i vänteläge”)
Du kan dyka ner ännu djupare i powerds konfiguration med kommandot pmset i Terminal, något vi påpekade när vi förklarade hur du kan välja när din Mac vilar. För att se en översikt över dina energihanteringsinställningar, skriv bara pmset -g så ser du resultatet.
Kolla in pmset-sidan för mer information om vad allt detta betyder och hur du kan ändra saker – men ändra bara vad som helst om du anser att du är en mycket avancerad användare.
Hjälp! Powerd använder upp för mycket CPU
Det är sällsynt, men ibland rapporterar användare överdriven CPU-användning av powerd. Det snabbaste sättet att åtgärda detta är att tvinga avsluta processen i Activity Monitor. Processen startas om och i nästan alla fall kommer överdriven CPU-användning att sluta.
Om problemet kvarstår kan det hända att korrupta firmware-inställningar är skyldiga – att återställa din SMC skulle lösa problemet.
Fotokredit: Kaboompics