F: I din artikel förra veckan om återställning och radering av en gammal iPhone innan du säljer den var jag orolig när du nämnde att raderingsprocessen “bara skulle ta några sekunder.” Raderar detta faktiskt mina uppgifter? Det verkar för snabbt, och jag trodde att en säker radering krävde att iPhone skulle skriva över varje bit av minnet – jag trodde faktiskt att Apple förändrades för många år sedan som svar på att någon upptäckte att de kunde få information även från en “utplånad” iPhone . Jag vet att när jag använde ett verktyg för att “torka” säkert på datorns hårddisk innan jag sålde det, tog det mycket längre tid än “några sekunder” att göra det. Jag är mycket bekymrad över konfidentialiteten för mina uppgifter – finns det en annan metod som jag bör använda för att torka min iPhone innan jag säljer den?
S: Alternativet som är inbyggt i iPhone är definitivt en säker raderingsmetod, så det finns inget du behöver oroa dig för.
Du har rätt i att den ursprungliga iPhone inte helt raderade användardata alls, vilket fick Apple att ändra detta beteende i iOS 2.0 för att faktiskt göra en bit-för-bit-rensning av flashminnet – en process som tog allt från 1-3 timmar , beroende på enhetens kapacitet.
Men med iPhone 3GS och iOS 3.0 introducerade Apple uttryckligen kryptering på hårdvarunivå i syfte att underlätta en snabb, säker rensningsprocess. Detta inspirerades troligen av tillkomsten av funktionen “Fjärrstorka” som introducerades med Find My iPhone samtidigt; det var bara vettigt att om du förlorade din enhet ville du kunna se till att den torkades säkert för att förhindra att processen avbröts när den började.
Standard hårdvarukryptering skyddar inte specifikt dina data under normal användning, eftersom den använder en genererad enhetsspecifik krypteringsnyckel snarare än något som är kopplat till din enhetslösenord (se iOS-kryptering och dataskydd). Eftersom allt som är lagrat i enhetens flashminne är krypterat med den här nyckeln, är allt som alternativet behöver göra att torka krypteringsnyckeln på ett säkert sätt – en process som tar bara några sekunder – och allt annat i enhetens minne är kvar som en obegriplig glob krypterad data, till och med till någon som bestämmer sig för att ta ut minneskretsarna ur enheten och kriminaltekniskt undersöka dem.
Denna hårdvarukryptering har inkluderats i alla iOS-enheter som släppts sedan 2009; även med den senaste versionen av iOS använder dock enheter från och med 2009 som den ursprungliga iPhone, iPhone 3G och första och andra generationens iPod touch fortfarande den gamla, långsammare säkra raderingsmetoden för bit.