Android är det mest använda mobiloperativsystemet i världen.
De olika designerna och specifikationerna som tillhandahålls av en mängd olika enheter som stöder Android till ett överkomligt pris är den främsta anledningen till att majoriteten av människor väljer Android framför andra operativsystem.
Det har gjort det möjligt för ett oerhört antal tillverkare att låta sin fantasi bli verklighet och har därför fått dominans över hela världen.
Android debuterade 2008 och har dominerat världen av smartphones sedan dess. Vi är alla överens om att inget annat mobilt operativsystem kan konkurrera med den anpassningsnivå som Android tillhandahåller, eller hur?
Det låter användare välja sin egen anpassningsnivå. Med Androids widgets kan du få all information på en gång på din startskärm.
Dessutom, om du vill ändra hur din Android-enhet ser ut, bör du prova startprogram. Du kan ladda ner startprogram för free från Google Play Butik och anpassa dina sidövergångar.
Om du vill ändra programvaran som följde med din Android-enhet kan du göra det genom att ersätta programvaran med en anpassad ROM. Det finns en mängd olika Android-smartphones tillgängliga som Samsung, Huawei, Motorola och många fler.

Google reglerar webben och det är anledningen till att människor förlitar sig på Googles onlinetjänster. Med Android kan du ladda ner flera appar och spel för free. Android-smarttelefoner finns tillgängliga till priser som kan passa dina behov. Alla andra har råd med en Android-telefon.
Android-versioner lista A till Ö
Å andra sidan är Google Play Store helt enkelt enastående eftersom den kommer med ett enkelt användargränssnitt och är anmärkningsvärt användarvänligt. Så i den här artikeln kommer vi att lista ner alla versioner av Android, dvs från A till Ö. Dessutom namnger Google varje Android-version i alfabetisk ordning.
1. Android 1.0: Inget officiellt kodnamn
Androids resa började med uppkomsten av Android 1.0, som officiellt lanserades redan 2008.
Den var utrustad med några av de mest inkrementella funktionerna som var tillgängliga vid den tiden, inklusive webbläsarstöd, kamerastöd, Gmail-räkningar, google maps och youtube-applikationer.
Även om det inte hade något officiellt versionsnamn, kallades Android 1.0 inofficiellt Apple Pie bland massorna.
Lanseringsdag: 23 september 2008
2. Android 1.1: Inget officiellt kodnamn
Android 1.1, den andra versionen av Android, kom med få modifieringar till den tidigare versionen och inkluderade tillhandahållandet av sparade MMS-bilagor, längre tidsgräns för jourskärmen och en detaljerad vy av kartor.
I likhet med Android 1.0 har den inget officiellt versionsnamn utan heter inofficiellt Banana Bread.
Lanseringsdag: 9 februari 2009
Traditionen att namnge Android-versioner började med lanseringen av Android-uppdatering 1.5. Den inkorporerade ett tangentbord på skärmen, till skillnad från andra mobiler som var värd för ett fysiskt tangentbord och därmed markerade en enorm revolution i teknikvärlden.
Med Android Cupcake öppnade Google widgets SDK för tredjepartsutvecklare och gjorde det även möjligt för användare att spela in videor i MPEG-4 och 3GP.
Lanseringsdag: 27 april 2009
Android Donut var den första versionen som inkluderade “Quick Search Box” som gjorde det möjligt för användare att uppnå många funktioner som webbsökning, lagra kontakter och lokala filer från själva startskärmen.
Det stödde operatörer som använde CDMA-baserade nätverk och gav dem möjlighet att sälja smartphones med Android OS.
Lanseringsdag: 15 september 2009

Android 2.0 Eclair, släppt med Motorola Droid-telefon, var den första enheten med Google Maps-navigering med flera funktioner som finns i bilnavigering som 3D-vy, röstvägledning och trafikinformation.
Det lade till HTML5-stöd till webbläsare och skärmlås för att svepa för att låsa upp. Det gav också användarna möjlighet att transkribera vad som helst från sin röst genom att ersätta kommatangenten på det mjuka tangentbordet med en mikrofon.
Lanseringsdag: 26 oktober 2009

Googles Nexus One släpptes med Android 2.2 och var den första som fick Android Froyo-uppdateringen.
Den kom med avancerade röstfunktioner och gjorde det möjligt för användare att utföra funktioner som att söka, få vägbeskrivningar, göra anteckningar, ställa in larm och mer. Förutom hotspot, tillhandahöll de fem hemskärmspaneler istället för tre paneler.
Lanseringsdag: 20 maj 2010
Android 2.3 Gingerbread introducerades med lanseringen av Nexus S och designades med grafikintensiva 3D-spel.
En ny funktion som heter NFC (Near Field Communication) togs in i den här versionen som hjälpte till att överföra information mellan enheter bara genom att röra dem nära varandra. Det inkluderade också några fler sensorer som gyroskop, barometrar och gravimetrar.
Lanseringsdag: 6 december 2010

Android 3.0 Honeycomb släpptes först i Motorola Xoom och uppdaterades senare till 3.1 och 3.2. Den var speciellt designad för surfplattor och förbättrade möjligheten att läsa böcker, titta på videor och utforska kartor.
Knapparna för fysiskt hem, bakåt och meny ersattes med funktionsknappar i den här versionen.
Lanseringsdag: 22 februari 2011
Samsung Galaxy Nexus släpptes med Android 4.0 IceCream och innehöll funktioner som ansiktsupplåsning, svep bort senaste appar, aviseringar och 1080p-videoinspelning, etc.
Det fanns också ett tillägg av “Android beam” i den här versionen som gjorde det möjligt för två enheter att omedelbart dela innehåll via NFC genom att helt enkelt sammanföra dem.
Lanseringsdag: 18 oktober 2011
Android 4.1 JellyBean släpptes med introduktionen av en fantastisk funktion som heter Google Now. Denna funktion gjorde det möjligt för användare att samla in väderinformation innan de lämnade.
Det lade också till aviseringsutvidgande funktioner som verkligen var häpnadsväckande och ledde människor att skapa eller byta till flera konton.
Lanseringsdag: 9 juli 2012
Nexus 5 släpptes med Android 4.4 och var utrustad med en funktion som heter “OkGoogle” som gjorde det möjligt för användare att komma åt Google Nu utan att fysiskt röra telefonen med händerna.
En massa andra saker som helskärmsappar, en ny hangout-app och en ny telefonuppringare lades också till i den här versionen.
Lanseringsdag: 31 oktober 2013
Android 5.0 Lollipop släpptes med Nexus 6. Det förändrade hela användargränssnittet på Android-enheter med introduktionen av Material Design. Den här versionen stödde alla skärmstorlekar i telefoner, surfplattor, TV och Android Wear Watch.
Funktionen med direkta meddelanden lades också till som så småningom gjorde det möjligt för användare att se meddelanden på själva låsskärmen.
Lanseringsdag: 12 november 2014
Android version 6.0 Marshmallow introducerades med lanseringen av Nexus 6P och Nexus 5X smartphones. Några fantastiska funktioner lades till i den här versionen, inklusive fingeravtrycksbiometrisk upplåsning av smarttelefonen, USB Type-C-stöd och Android Pay.
Behörighetsfunktionen fick mycket beröm på grund av dess förmåga att låta användare bestämma vad de vill dela med en viss app.
Lanseringsdag: 5 oktober 2015
Pixel och Pixel XL, tillsammans med LG V20, släpptes med Android 7.0 Nougat. Läget för delad skärm introducerades i den här versionen och gjorde det möjligt för användare att använda två appar på samma skärm.
Det stödde Vulkan API för snabbare 3D-rendering och gjorde det möjligt för OEM att stödja sin Daydream Virtual Reality-plattform.
Lanseringsdag: 22 augusti 2016
Android 8.0 kom med möjligheten att snooze aviseringar. Den inkorporerade visuella ändringar som en inställningsmeny, tillsammans med inbyggt stöd för bild-i-bild-läge, autofyll-API:er för hantering för att fylla data och lösenord.
Den ersatte till och med alla klumpformade emojis med Gradient Outlines.
Lanseringsdag: 21 augusti 2017
Android 9.0 var i grunden utformad för att utöka batteriet, vilket inkluderade en förutsägelse av appar som skulle användas i enheten genom maskininlärning.
Den kom med en funktion som heter Shush som automatiskt sätter din enhet i “Stör ej”-läge när du vänder ner dina enheters skärm på en slät yta.
Lanseringsdag: 6 augusti 2018
Det var då Google bestämde sig för att stävja sin tradition att döpa Android-versionen efter godis och desserter.
Android 10.0 kommer med några av de mest avancerade funktionerna som mörkt läge för hela systemet, navigeringskontroll med hjälp av gester, smart svar för alla meddelandeappar och många fler.
Lanseringsdag: 3 september 2019
Den senaste versionen av Android; Android 11 beta släpptes nyligen i februari i år.
Det kom med tillägg av betydande funktioner som aviseringshistorik, tysta aviseringar under videon, inbyggd skärminspelning, öka beröringskänsligheten och exponeringsmeddelanden API som i grunden är tänkt att ge användare möjlig information om exponering för bekräftade COVID-19-fall.
Lanseringsdag: 19 februari 2020
19. Android 12
Lanseringsdag: 18 maj 2021
Vanliga frågor
1. Hur kontrollera din Android-version?
Gå till Inställningar och scrolla ner tills du hittar kategorin System. I avsnittet Systeminställningar klickar du på Om enheten, Nästa, scrollar ner för att hitta Android-versionen. Den version som visas på din skärm är den aktuella versionen av din mobil.
2. Vilken har varit den snabbast nedladdade Android-versionen någonsin?
Enligt Google har Android 10 laddats ner snabbare än någon version i dess historia.
3. Hur uppgraderar jag till Android 10?
Öppna telefonens Inställningar-app. Tryck på System Avancerad Systemuppdatering nära botten. Du kommer nu att se din uppdateringsstatus. Följ sedan stegen på skärmen för att uppgradera till Android 10.
4. Kan du uppgradera din Android-version?
Ja, du kan direkt uppgradera din Android-version från OTA-meddelanden och om det inte dyker upp, leta efter uppdateringar i Inställningar.
5. Hur mycket kostar Android-versionen?
Alla Android-versioner från Google är tillgängliga för free och om du blir ombedd att betala för detsamma är det troligtvis en bluff, fall inte för det.
Den ovan nämnda listan täcker alla Android-versioner från A till Ö. Låt oss veta i kommentarsektionen nedan vilken Android-version du använder för närvarande och vilka Android-versioner som är din favorit.